18 Απρ 2024
READING

Howard Schultz, επιχειρηματίας

7 MIN READ

Howard Schultz, επιχειρηματίας

Howard Schultz, επιχειρηματίας

Ο Howard Schultz ήταν Διευθύνων Σύμβουλος και πρόεδρος της Starbucks, μιας εξαιρετικά επιτυχημένης εταιρείας καφέ.

Σύνοψη

Γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης στις 19 Ιουλίου 1953. Ο Howard Schultz αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Northern Michigan με πτυχίο στην επικοινωνία πριν γίνει διευθυντής λιανικών εργασιών και μάρκετινγκ της Starbucks Coffee Company το 1982. Μετά την ίδρυση της εταιρείας καφέ Il Giornale το 1987, αγόρασε την Starbucks και έγινε διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της εταιρείας. Το 2000, ο Schultz ανακοίνωσε δημοσίως ότι παραιτήθηκε από CEO της Starbucks. Οκτώ χρόνια αργότερα όμως επέστρεψε στην ηγεσία της εταιρείας. Το 2014, η Starbucks είχε περισσότερα από 21.000 καταστήματα παγκοσμίως και χρημαστηριακή αξία 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Early Life και Καριέρα

Ο Howard D. Schultz γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης στις 19 Ιουλίου 1953 και μετακόμισε με την οικογένειά του στα Bayview Housing projects στο Canarsie, μια γειτονιά στο νοτιοανατολικό Μπρούκλιν, όταν ήταν 3 χρονών. Ο Schultz ήταν φυσικός αθλητής, σάρωνε τα γήπεδα του μπάσκετ γύρω από το σπίτι του και το γήπεδο ποδοσφαίρου στο σχολείο. Έφυγε από την Canarsie με υποτροφία  ποδοσφαίρου στο Πανεπιστήμιο του Northern Michigan το 1970.

Μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο με πτυχίο στην επικοινωνία το 1975, ο Schultz βρήκε δουλειά ως πωλητής συσκευών για την Hammarplast, μια εταιρεία που πωλούσε ευρωπαϊκές καφετιέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανεβαίνοντας επίπεδα για να γίνει διευθυντής πωλήσεων, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Schultz παρατήρησε ότι πωλούσε περισσότερες καφετιέρες σε μια μικρή επιχείρηση στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον, γνωστή στη συνέχεια ως Starbucks Coffee Tea and Spice Company, παρά στην Macy’s. “Κάθε μήνα, κάθε τρίμηνο, αυτοί οι αριθμοί ανέβαιναν, παρόλο που το Starbucks είχε μερικά καταστήματα”, θυμήθηκε αργότερα ο Schultz. “Και είπα,” πρέπει παω στο Σιάτλ. “

Ο Howard Schultz θυμάται ακόμα ξεκάθαρα την πρώτη φορά που μπήκε στο πρώτο Starbucks το 1981. Εκείνη την εποχή, το Starbucks δεν υπήρχε έξω από το Σιάτλ και λειτουργούσε μόνο 10 χρόνια έως τότε.

Οι αρχικοί ιδιοκτήτες της εταιρείας, παλιοί φίλοι από το κολλεγιο, Jerry Baldwin και Gordon Bowker και ο γείτονάς τους, Zev Siegl, ίδρυσαν την Starbucks το 1971. Οι τρεις φίλοι έρχονταν επίσης σε επαφή με το πανταχού παρόν λογότυπο της γοργόνας. “Όταν μπήκα σε αυτό το κατάστημα για πρώτη φορά – ξέρω ότι αυτό ακούγεται πραγματικά περίεργο-ήξερα ότι ήμουν σπίτι” θυμήθηκε αργότερα ο Schultz.

“Δεν μπορώ να το εξηγήσω, αλλά ήξερα ότι ήμουν σε ένα ιδιαίτερο μέρος και το είδος του προϊόντος μίλησε μέσα μου. Ποτέ δεν είχα πιει μέχρι τότε μία καλή κούπα καφέ, αλλά όταν συναντήθηκα με τους ιδρυτές της εταιρείας πραγματικά άκουσα για πρώτη φορά την ιστορία ενός υπέροχου καφέ»

Και συμπλήρωσε: «Θεέ μου, αυτό είναι κάτι που έψαχνα για όλη μου την επαγγελματική ζωή».

Ο Schultz δεν το γνώριζε τότε πόσο τυχαία ήταν η εισαγωγή του στην εταιρεία, ή ότι θα είχε αναπόσπαστο ρόλο στη δημιουργία του σύγχρονου Starbucks.

Η γέννηση των Modern Starbucks

Ένα χρόνο μετά τη συνάντηση με τους ιδρυτές της Starbucks, το 1982, ο Howard Schultz προσλήφθηκε ως διευθυντής λιανικής πώλησης και εμπορίας για την αναπτυσσόμενη εταιρεία καφέ, η οποία, τότε, πωλούσε μόνο κόκκους καφέ, όχι ποτά καφέ. “Η εντύπωση μου για τον Howard εκείνη την εποχή ήταν ότι ήταν θαυμάσιος στην επικοινωνία”, θυμήθηκε αργότερα ο συνιδρυτής Zev Siegl. “Ένα προς ένα, εξακολουθεί να είναι.”

Από νωρίς, ο Schultz είχε την ευκαιρία να δώσει το στίγμα του στην εταιρεία ενώ ταυτόχρονα έκανε την αποστολή του Starbucks και «δική του». Το 1983, ενώ ταξίδευε στο Μιλάνο της Ιταλίας, τρελάθηκε από τον αριθμό των coffee bar που συνάντησε. Μία ιδέα του ήρθε τότε: η Starbucks πρέπει να πουλήσει όχι μόνο κόκκους καφέ, αλλά και ροφήματα καφέ.

“Είδα κάτι, όχι μόνο τον ρομαντισμό του καφέ, αλλά … την αίσθηση της κοινότητας και τη σχέση που είχαν οι άνθρωποι με τον καφέ – με τον τόπο και μεταξύ τους”, θυμάται ο Schultz. “Και μετά από μια εβδομάδα στην Ιταλία, ήμουν τόσο πεπεισμένος με τόσο ανούσιο ενθουσιασμό που δεν μπορούσα να περιμένω να επιστρέψω στο Σιάτλ για να μιλήσω για το γεγονός ότι είχα δει το μέλλον”.

Ο ενθουσιασμός του Schultz για το άνοιγμα coffee bar μέσα στα καταστήματα Starbucks, όμως, δεν μοιράστηκε και από τους δημιουργούς της εταιρείας. “Είπαμε, Όχι, αυτό δεν είναι για εμάς “, θυμήθηκε ο Σιέγκλ. “Καθ ‘όλη τη δεκαετία του ’70, σερβίραμε καφέ στο κατάστημά μας. Ακόμη και σε ένα σημείο με μια ωραία και μεγάλη μηχανή εσπρέσο πίσω από τον πάγκο. Αλλά βρισκόμασταν στην επιχείρηση κόκκων”. Παρ ‘όλα αυτά, ο Schultz ήταν επίμονος μέχρι που τελικά οι ιδιοκτήτες τον άφηναν να δημιουργήσει ένα καφέ μπαρ σε ένα νέο κατάστημα που άνοιξε στο Σιάτλ. Ήταν μια στιγμιαία επιτυχία, φέρνοντας εκατοντάδες ανθρώπους την ημέρα και εισάγοντας μια ολόκληρη νέα γλώσσα – τη γλώσσα του καφέ – στο Σιάτλ το 1984. Αλλά η επιτυχία του καφέ μπαρ έδειξε στους αρχικούς ιδρυτές ότι δεν ήθελαν να πάνε προς την κατεύθυνση που ο Schultz ήθελε να τους πάει. Δεν ήθελαν να μεγαλώσουν. Απογοητευμένος, ο Schultz έφυγε από το Starbucks το 1985 για να ανοίξει μια αλυσίδα καφέ μπαρ, την Il Giornale, η οποία κέρδισε γρήγορα την επιτυχία.

Δύο χρόνια αργότερα, με τη βοήθεια των επενδυτών, ο Schultz αγόρασε την Starbucks, με τη συγχώνευση της Il Giornale με την εταιρεία του Seattle. Στη συνέχεια, έγινε διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Starbucks (γνωστής ως Starbucks Coffee Company). Ο Schultz έπρεπε να πείσει τους επενδυτές ότι οι Αμερικανοί θα πληρώνουν πραγματικά τις υψηλές τιμές για ένα ποτό που είχαν συνηθίσει να φτάνει τα 50 σεντς. Εκείνη την εποχή, οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν γνώριζαν έναν υψηλής ποιότητας καφέ  πέρα από ένα κουταλάκι Nescafé instant coffee. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση καφέ στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε μειωθεί από το 1962. Το 2000, ο Schultz ανακοίνωσε δημοσίως ότι παραιτήθηκε από CEO της Starbucks. Οκτώ χρόνια αργότερα όμως επέστρεψε στην ηγεσία της εταιρείας. Σε μια συνέντευξη του 2009 με την CBS, ο Schultz είπε την αποστολή του Starbucks, “Δεν είμαστε στην επιχείρηση που είναι επικεντρωμένη στην τέρψη του στομάχου, αλλά στην τέρψη της ψυχής’’.

Συνεχής Επιτυχία

Το 2006, ο Howard Schultz κατατάχθηκε στον αριθμό 359 στον κατάλογο του περιοδικού Forbes, ο οποίος παρουσιάζει τα 400 πιο πλούσια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2013, κατατάχθηκε στον αριθμό 311 στον ίδιο κατάλογο, καθώς και στην αριθ. 931 για τη λίστα των δισεκατομμυριούχων της Forbes σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, καμία εταιρεία δεν πωλεί περισσότερα ποτά καφέ σε περισσότερους ανθρώπους σε περισσότερα καταστήματα από την Starbucks. Μέχρι το 2012, η ​​Starbucks είχε αναπτυχθεί για να καλύψει περισσότερα από 17.600 καταστήματα σε 39 χώρες σε όλο τον κόσμο και η χρηματιστηριακή της κεφαλαιοποίηση αποτιμήθηκε στα 35,6 δισ. Δολάρια. Μέχρι το 2014, η Starbucks είχε περισσότερα από 21.000 καταστήματα παγκοσμίως και χρηματιστηριακή αξία 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η απίστευτα δημοφιλής εταιρεία καφέ ανοίγει δύο ή τρία νέα καταστήματα κάθε μέρα και προσελκύει περίπου 60 εκατομμύρια πελάτες την εβδομάδα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, η Starbucks έχει “δεσμευτεί να προμηθεύεται ηθικά και να καβουρίζει τον καλύτερο ποιοτικό arabica καφέ στον κόσμο” από το 1971.

Υποστήριξη για τον γάμο του ίδιου φύλου

Τον Μάρτιο του 2013, ο Schultz κέρδισε μεγάλη υποστήριξη αφού έκανε μια δήλωση προς υποστήριξη της νομιμοποίησης του ομοφυλοφιλικού γάμου. Αφού ένας μέτοχος παραπονέθηκε ότι η Starbucks είχε χάσει τις πωλήσεις λόγω της υποστήριξής της για το γάμο των ομοφυλοφίλων (η εταιρεία είχε ανακοινώσει τη στήριξή της για δημοψήφισμα για τη νομιμοποίηση της ομοφυλοφιλικής ένωσης στην πολιτεία της Ουάσινγκτον), ο Schultz απάντησε: «Δεν είναι κάθε απόφαση οικονομική απόφαση. το γεγονός ότι αναφέρετε στατιστικά στοιχεία που είναι στενά στο χρόνο, παρέχουμε μια απόδοση 38% από τους μετόχους κατά το τελευταίο έτος. Δεν ξέρω πόσες επενδύσεις, αλλά υποψιάζομαι ότι δεν υπάρχουν πολλά πράγματα, εταιρείες, προϊόντα και επενδύσεις που επέστρεψαν μέρισμα 38% κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι μια οικονομική απόφαση για μένα. Ο λόγος για τον οποίο πήραμε αυτή την απόφαση είναι μέσα από το ενδιαφέρον για τους ανθρώπους μας. Υπάρχουν πάνω από 200.000 άτομα σε αυτή την εταιρεία και εμείς θέλουμε να αγκαλιάζουμε την ποικιλομορφία. “

Ο Διευθύνων Σύμβουλος πρόσθεσε: “Εάν αισθάνεστε με σεβασμό ότι μπορείτε να κερδίσετε μεγαλύτερη απόδοση από το 38% που λάβατε πέρυσι, είναι μια ελεύθερη χώρα. Μπορείτε να πουλήσετε τις μετοχές του Starbucks και αγοράστε μετοχές σε άλλη εταιρεία.᾽

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.