26 Απρ 2024
READING

Steve Jobs, οραματιστής

7 MIN READ

Steve Jobs, οραματιστής

Steve Jobs, οραματιστής

Ο Steve Jobs (24 Φεβρουαρίου 1955 – 5 Οκτωβρίου 2011) ήταν Αμερικανός επιχειρηματίας και πρωτοπόρος, που διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην επιτυχία των υπολογιστών της Apple και την ανάπτυξη επαναστατικής νέας τεχνολογίας όπως το iPod, το iPad και το MacBook.

Early Life

Ο Steven Jobs γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο το 1955, από δύο πανεπιστημιακούς μαθητές τη Joanne Schieble και τον γεννημένο στη Συρία, John Jandali. Εκείνη την εποχή δεν ήταν παντρεμένοι και ο Steven δόθηκε για υιοθεσία. Ο Στίβεν υιοθετήθηκε από τους Paul και Clara Jobs, τους οποίους θεωρούσε πάντα ως πραγματικούς γονείς του. Ο πατέρας του Steven, Paul, τον ενθάρρυνε να πειραματίζεται με ηλεκτρονικά μέσα στο γκαράζ του. Αυτό οδήγησε σε ένα μακροχρόνιο ενδιαφέρον για την ηλεκτρονική και το σχεδιασμό. Ο Jobs πήγε σε τοπικό σχολείο στην Καλιφόρνια και αργότερα γράφτηκε στο Reed College, Portland,  στο Όρεγκον. Η εκπαίδευσή του χαρακτηριζόταν από εξαιρετικά αποτελέσματα στα τεστ και πολλές δυνατότητες. Στο Reed College, παρακολούθησε μαθήματα καλλιγραφίας που τον γοήτευε. Όπως αργότερα είπε, αυτή η πορεία ήταν καθοριστική για τις πολλαπλές γραμματοσειρές της Apple και τα αντίστοιχα spaced fonts.

Ο Steve Jobs στην Ινδία

Το 1974, ο Jobs ταξίδεψε με τον Daniel Kottke στην Ινδία αναζητώντας πνευματική διαφώτιση. Ταξίδεψαν στο Neem Karoli Baba στο Kainchi. Κατά τη διάρκεια των πολλών μηνών του στην Ινδία, γνώρισε εκ βαθέων τη βουδιστική και ανατολική πνευματική φιλοσοφία. Τότε, πειραματίστηκε επίσης με ψυχεδελικά φάρμακα και όπως αργότερα σχολίασε, αυτές οι αντι-πολιτισμικές εμπειρίες ήταν καθοριστικής σημασίας για να του δώσουν μια ευρύτερη προοπτική για τη ζωή, αλλά και τις επιχειρήσεις.

Ο Bill Gates θα ήταν πιο ανοικτόμυαλος τύπος, εάν είχε ρίξει οξύ ή αν είχε πάει σε ένα άσραμ όταν ήταν νεότερος.” – Steve Jobs, The New York Times. Τα άσραμ ήταν ερημητήρια Ινδουιστών σοφών στην αρχαία Ινδία, οι οποίοι κατέφευγαν εκεί για να βρουν γαλήνη, με στόχο την περισυλλογή. Τα άσραμ λειτουργούσαν και ως σχολεία. Οι μαθητές έμεναν μέσα στο χώρο του άσραμ, συμμετείχαν στις εργασίες και εξασκούνταν σωματικές και πνευματικές ασκήσεις

Η πρώτη πραγματική εργασία γύρω από υπολογιστές του Jobs, ήρθε όταν εργάστηκε για την Atari. Κατά τη διάρκεια του χρόνου του στην Atari, ο Jobs γνώρισε καλά τον Steve Wozniak. Ο Jobs σε μεγάλο βαθμό θαύμαζε αυτόν τον τεχνικό υπολογιστών, τον οποίο γνώρισε για πρώτη φορά το 1971.

Ο Steve Jobs και η Apple

Το 1976, ο Wozniak δημιούργησε τον πρώτο υπολογιστή Apple I. Ο Jobs, ο Wozniak και o Ronald Wayne έκαναν στη συνέχεια set up στους υπολογιστές της Apple. Στην αρχή, οι υπολογιστές της Apple πωλούνταν από το γκαράζ στο πατρικό του Jobs. Τα επόμενα χρόνια, οι υπολογιστές της Apple επεκτάθηκαν γρήγορα καθώς η αγορά για οικιακούς υπολογιστές άρχισε να γίνεται όλο και πιο σημαντική. Το 1984, ο Jobs σχεδίασε το πρώτο Macintosh.

Ήταν ο πρώτος εμπορικά επιτυχημένος οικιακός υπολογιστής που χρησιμοποίησε ένα γραφικό περιβάλλον εργασίας (βασισμένο στο Xerox Parc’s mouse driver interface.) Αυτό ήταν ένα ορόσημο για το home computing και η αρχή των μεταγενέστερων οικιακών υπολογιστών. Παρά τις πολλές επιτυχίες καινοτομίας του Jobs στην Apple, δημιουργήθηκε αυξημένη εντάση μεταξύ του Jobs και άλλων εργαζομένων της Apple. Το 1985, σταμάτησαν τα καθήκοντά του ως διευθυντικό στέλεχος και ο Jobs παραιτήθηκε και άφησε την Apple. Αργότερα, παρατηρώντας την εξέλιξη των πραγμάτων μετά από αυτό το περιστατικό, είπε ότι η αποβολή από την Apple ήταν ένα από τα καλύτερα πράγματα που του συνέβησαν ποτέ. Τον βοήθησε να ανακτήσει την αίσθηση της καινοτομίας και της ελευθερίας, δεν μπορούσε να βρει εργασία σε μια μεγάλη εταιρεία.

Η ζωή μετά την Apple

Όταν εγκατέλειψε την Apple, ο Jobs ίδρυσε την εταιρία με υπολογιστές NeXT. Αυτό δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα επιτυχημένο, καθώς απέτυχε να κερδίσει  τις μαζικές πωλήσεις. Ωστόσο, στη δεκαετία του 1990, το λογισμικό NeXT χρησιμοποιήθηκε ως πλαίσιο στο WebObjects που χρησιμοποιείται στο Apple Store και το iTunes. Το 1996, η Apple αγόρασε το NeXT για 429 εκατομμύρια δολάρια. Βέβαια, πολύ πιο επιτυχημένη ήταν η εισβολή του Jobs στην Pixar, μια εταιρία παραγωγής γραφικών κινηματογραφικών ταινιών. Η Disney σύναψε συμβόλαιο με την Pixar για να δημιουργήσει ταινίες όπως το Toy Story, A Bug’s Life και το Finding Nemo. Αυτές οι ταινίες κινουμένων σχεδίων ήταν εξαιρετικά επιτυχείς και κερδοφόρες – δίνοντας στον Jobs σεβασμό και επιτυχία. Το 1996, η αγορά του NeXT έφερε τον Jobs πίσω στην Apple. Του δόθηκε η θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Την εποχή εκείνη, η Apple είχε φτάσει πίσω από τους ανταγωνιστές της, όπως τη Microsoft, και η Apple αγωνιζόταν να κάνει κέρδος.

Η Επιστροφή στην Apple

Ο Jobs ώθησε την Apple σε νέα κατεύθυνση. Με ένα ορισμένο βαθμό άγνοιας μερικά projects τελείωσαν συνοπτικά. Αντ ‘αυτού, ο Jobs προώθησε την ανάπτυξη ενός νέου κύματος προϊόντων που επικεντρώθηκαν στην προσβασιμότητα, τον ελκυστικό σχεδιασμό και τα καινοτόμα χαρακτηριστικά.

Το iPod ήταν ένα επαναστατικό προϊόν, το οποίο δημιουργήθηκε σε υπάρχουσες φορητές συσκευές μουσικής και έθεσε το πρότυπο για την ένα φορητό μέσο που αναπαράγει μουσική,

Το 2008, το iTunes έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος λιανοπωλητής μουσικής στις ΗΠΑ, με πάνω από έξι δισεκατομμύρια downloads τραγουδιών. Πάνω από 200 εκατομμύρια iPod πωλήθηκαν. Το 2007, η Apple εισήλθε με επιτυχία στην αγορά κινητής τηλεφωνίας, με το iPhone. Αυτές οι δυνατότητες του iPod προσφέρουν μια πολυλειτουργικότητα και οθόνη αφής, με αποτέλεσμα να γίνει ένα από τα καλύτερα ηλεκτρονικά προϊόντα. Το 2010, εισήγαγε το iPad – ένα επαναστατικό νέο στυλ tablet.

Η φιλοσοφία σχεδίασης του Steve Jobs ήταν να ξεκινήσει με ένα fresh slate και να φανταστεί ένα νέο προϊόν που οι άνθρωποι θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την εναλλακτική προσέγγιση της προσπάθειας προσαρμογής των σημερινών μοντέλων στις ανατροφοδότηση των καταναλωτών και στις ομάδες εστίασης.

Ο Jobs εξηγεί τη φιλοσοφία του για καινοτόμο σχεδιασμό. “Αλλά στο τέλος, για κάτι τόσο περίπλοκο, είναι πραγματικά δύσκολο να σχεδιάσετε προϊόντα από focus groups. Πολλές φορές, οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι θέλουν μέχρι να τους  το δείξουν. ” Steve Jobs, BusinessWeek (25 May 1998)

Η Apple έχει βαθμολογηθεί ως Νο.1 στις πιο θαυμαστές εταιρείες της Αμερικής. Η διαχείριση που έκανε ο Jobs έχει περιγραφεί ως εμπνευσμένη, αν και οι εργαζόμενοι της C-Work δηλώνουν πως ο Jobs θα μπορούσε να είναι ένα hard task master με ταπεραμέντο. Ο συνιδρυτής της NeXT, Dan’l Lewin μίλησε στην Fortune για εκείνη την περίοδο: “Στα ψηλά ήταν απίστευτα … Αλλά στα χαμηλά ήταν αδιανόητα”.

“Η δουλειά μου δεν είναι να είμαι καλός προς τους ανθρώπους. Η δουλειά μου είναι να πάρω αυτούς τους σπουδαίους ανθρώπους που έχουμε και να τους ωθήσω να γίνουν ακόμα καλύτεροι ».

Κάτω από την επίβλεψη του Jobs, η Apple κατάφερε να ξεπεράσει τη Microsoft όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση μετοχών. Η Apple κέρδισε επίσης μια κορυφαία φήμη για την ανάπτυξη και εισαγωγή πρωτοποριακής τεχνολογίας. Σε συνέντευξη το 2007, ο Jobs δήλωσε: “Υπάρχει ένα παλιό  quote του Wayne Gretzky που μου αρέσει. «Κάνω σκέιτ εκεί που θα είναι το σύνολο, όχι εκεί που βρίσκεται αυτή τη στιγμή»

Και πάντα προσπαθούσαμε να το κάνουμε αυτό στην Apple. Από την αρχή. Και εμείς πάντα θα προσπαθούμε. “

Παρά τα προβλήματα υγείας, ο Jobs συνέχισε να εργάζεται στην Apple μέχρι τον Αύγουστο του 2011, όταν παραιτήθηκε.

Πλούτος

“Άξιζα πάνω από 1.000.000 δολάρια όταν ήμουν 23 ετών, πάνω από 10.000.000 δολάρια όταν ήμουν 24 ετών και πάνω από 100.000.000 δολάρια όταν ήμουν 25 ετών, αλλά αυτό δεν ήταν τόσο σημαντικό γιατί δεν το έκανα ποτέ για τα χρήματα». -Steve Jobs

Ο Jobs κέρδισε μόνο $ 1 εκατομμύριο ως CEO της Apple. Όμως, οι επιλογές που μοιράστηκε με  την Apple και τη Disney του έδωσαν μια εκτιμώμενη περιουσία ύψους $ 8.3 δις

Προσωπική ζωή

Το 1991, παντρεύτηκε τη Laurene Powell, μαζί απέκτησαν τρία παιδιά και έζησαν στο Palo Alto της California.

Το 2003, διαγνώστηκε με καρκίνο του παγκρέας. Κατά τα επόμενα χρόνια, ο Jobs αντιμετώπισε προβλήματα υγείας και συχνά αναγκάστηκε να αναθέσει τη λειτουργία της Apple στον Tim Cook. Το 2009 υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος, αλλά δύο χρόνια αργότερα επέστρεψαν σοβαρά προβλήματα υγείας. Εργάστηκε περιοδικά στην Apple μέχρι τον Αύγουστο του 2011, όπου τελικά αποσύρθηκε για να επικεντρωθεί στην υγεία του. Απεβίωσε μετά από αποτέλεσμα επιπλοκών από τον καρκίνο του παγκρέας και  υπέστη καρδιακή ανακοπή στις 5 Οκτωβρίου 2011 στο Palo Alto της Καλιφόρνια. Εκτός από το νωρίτερο ενδιαφέρον του για τις ανατολικές θρησκείες, ο Jobs εξέφρασε και το ενδιαφέρον του για τον αγνωστικισμού.

«Μερικές φορές πιστεύω στο Θεό, μερικές φορές όχι. Νομίζω ότι είναι 50-50 ίσως. Αλλά από τότε που έχω καρκίνο, το σκέφτηκα περισσότερο. Βρίσκω τον εαυτό μου να πιστεύει λίγο περισσότερο. Είμαι κάπως έτσι- ίσως γίνεται αυτό γιατί θέλω να πιστεύω στη μετά θάνατον ζωή. Ότι όταν πεθάνεις, δεν εξαφανίζονται όλα. ” Quote από τη βιογραφία του από τον Walter Isaacson.

Ο τάφος του Steve Jobs βρίσκεται στο Memorial Park  της Alta Mesa, ένα νεκροταφείο στο Palo Alto.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.