26 Απρ 2024
READING

Τα εργαλεία επικοινωνίας του μέλλοντος είναι ήδη εδώ-Στέλλα Τσίτσουλα RED Communications

5 MIN READ

Τα εργαλεία επικοινωνίας του μέλλοντος είναι ήδη εδώ-Στέλλα Τσίτσουλα RED Communications

Τα εργαλεία επικοινωνίας του μέλλοντος είναι ήδη εδώ-Στέλλα Τσίτσουλα RED Communications

Η δραστική εξέλιξη της τεχνολογίας έχει αλλάξει σημαντικά τον τρόπο που λειτουργούν οι επιχειρήσεις στον τομέα της λιανικής ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται διαρκώς οι απαιτήσεις των πελατών καθώς έχουν πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες και επιλογές. Για να μπορέσει να είναι επιτυχημένος ένας οργανισμός που δραστηριοποιείται στον πελατοκεντρικό αυτό κλάδο είναι απαραίτητο να προσαρμόζεται άμεσα στις νέες επιθυμίες και ανάγκες των καταναλωτών, δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς πιστότητας με αυτούς αλλά και αξιοποιώντας πρώτος κάθε νέα ευκαιρία που προκύπτει. Το μαγικό συστατικό στη συνταγή αυτή είναι η συνεχής επικοινωνία των επιχειρήσεων με το κοινό τους, στοχεύοντας στον καθορισμό της κατάλληλης στρατηγικής marketing.

Η επικοινωνία παραμένει ένα αναπόσπαστο στοιχείο της επιτυχίας των επιχειρήσεων ακόμα και στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς η αρχέγονη ανάγκη των ανθρώπων να επικοινωνούν μεταξύ τους, αντικατοπτρίζεται στην αναγκαιότητα της επικοινωνίας μιας επιτυχημένης επιχείρησης. Μάλιστα, τα αποτελέσματα ενός ισχυρού πλάνου επικοινωνίας είναι συναρπαστικά, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία. Πιο συγκεκριμένα, μαζί με τις συνεχείς αλλαγές στο περιβάλλον των επιχειρήσεων, αναπτύσσονται και τα διαθέσιμα εργαλεία που τις βοηθούν να ικανοποιήσουν τον κάθε πελάτη τους ξεχωριστά, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την αγοραστική εμπειρία που τους προσφέρουν. Μπορεί οι επιδράσεις των νέων αυτών τάσεων να μην είναι ακόμη ιδιαίτερα εμφανείς αλλά οι οργανισμοί που θα αξιοποιήσουν τα επικοινωνιακά αυτά εργαλεία θα δουν την επίδοσή τους να αυξάνεται.

Το Omnichannel είναι το μέλλον των social media

Η τεράστια άνθιση των social media έχει προσφέρει αμέτρητες νέες ευκαιρίες αλληλεπίδρασης των επιχειρήσεων με τους καταναλωτές, εντείνοντας την επικοινωνία μεταξύ τους. Από τη μία στους καταναλωτές αρέσει να αλληλεπιδρούν in real time με τα αγαπημένα τους καταστήματα και brands και από την άλλη οι οργανισμοί έχουν πρόσβαση σε αξιοσημείωτα μεγαλύτερο καταναλωτικό κοινό, ανεξαρτήτως του marketing budget που διαθέτουν. Πράγματι, δημιουργήθηκε έτσι ένας συνεχής διάλογος μεταξύ τους, ενημερώνοντας διαρκώς τους πελάτες για καθετί νέο που συμβαίνει, κάνοντας τους να νοιώθουν μέρος των ίδιων των brands και κρατώντας τους πιστούς σε αυτά.

Παράλληλα, καθώς ένας από τους στόχους των επιχειρήσεων είναι να καταφέρουν να συνδεθούν με τους πελάτες τους σε συναισθηματικό επίπεδο η εξατομίκευση των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι σημαντικό εργαλείο. Κάνοντας τη περισσότερο στοχευμένη, η καταναλωτική εμπειρία γίνεται εντονότερη, δημιουργείται προστιθέμενη αξία και οι καταναλωτές θέλουν να επιστρέψουν ξανά και ξανά. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν πως η εξατομικευμένη προώθηση και οι αποκλειστικές προσφορές για τα μέλη είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία που οδηγούν στο customer loyalty.

Εκείνες οι επιχειρήσεις που θα επιδιώξουν να συνδυάσουν τόσο το φυσικό όσο και το διαδικτυακό κανάλι διανομής τους μέσω της εξατομίκευσης, περνώντας στο επόμενο επίπεδο είναι σίγουρο πως δε θα χάσουν. Το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία μίας νέας καταναλωτικής εμπειρίας που ονομάζεται omnichannel. Πρόκειται για τη δεύτερη φάση των social businesses, όπου ο διάλογος και η αλληλεπίδραση μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης μετατρέπεται σε πραγματική σύγκριση μεταξύ προϊόντων, επιλογή και τελικά πληρωμή και πραγματοποίηση της αγοράς. Καθώς οι προσωπικές προτιμήσεις αποθηκεύονται σε όλες τις συσκευές, οι οργανισμοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο αυτό προς όφελος τους, κάνοντας αισθητή την παρουσία σους σε όλα τα κανάλια επικοινωνίας.

Το Experiential Retail είναι εδώ

Καθώς οι καταναλωτές εστιάζουν ολοένα και περισσότερο στην εμπειρία και όχι στο ίδιο το προϊόν, η αξιοποίηση εφαρμογών όπως η Augmented reality (AR) και η Virtual reality (VR) γίνεται όλο και πιο εκτενής. Χάρη σε αυτές οι επιχειρήσεις μπορούν να αλληλεπιδρούν με τους πελάτες τους και να ικανοποιούν τις ανάγκες τους, δημιουργώντας το «experiential retail». Έτσι, οι καταναλωτές δεν μένουν μόνο στο να μπουν σε ένα κατάστημα και να ψωνίσουν αλλά απολαμβάνουν μια αναβαθμισμένη αγοραστική εμπειρία, κάνοντας τους να θέλουν να την επαναλάβουν.

Μάλιστα, εάν οι παραδοσιακές στρατηγικές marketing σε συνδυασμό με τα analytics ήταν αποτελεσματικές, τώρα οι επιχειρήσεις έχουν στη διάθεσή τους ένα ακόμα πιο ισχυρό εργαλείο με εντυπωσιακές δυνατότητες καθώς μπορούν ακόμα και να προβλέψουν τις επόμενες  κινήσεις των καταναλωτών. Για μια επιχείρηση που θέλει να ξεχωρίσει, το experiential marketing είναι το βήμα που θα τη βοηθήσει να σχεδιάσει πρωτοποριακά concepts και τελικά να οδηγηθεί στην επιτυχία.

Το Mobile Shopping ανθίζει συνεχώς

Γνωρίζατε ότι ένας άνθρωπος τσεκάρει το κινητό του περίπου 85 φορές την ημέρα, σπαταλώντας σχεδόν 5 ώρες της καθημερινότητάς του στο internet και τις mobile εφαρμογές; Το γεγονός αυτό έχει προσδώσει στα smartphones έναν επιπλέον ρόλο καθώς ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές κάνουν το online shopping τους μέσω mobile applications και δεν αρκούνται στο σύνηθες  eCommerce. Επιπροσθέτως, σε συνδυασμό με τη δημιουργία εφαρμογών που προσφέρουν εύκολες και ασφαλείς διαδικτυακές πληρωμές, είναι πιο σημαντικό να έχει κανείς μαζί το κινητό παρά το πορτοφόλι του.

Βλέποντας τον αριθμό των καταναλωτών που επιλέγουν το mobile shopping να εκτοξεύεται, οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να αφήσουν αυτή την ευκαιρία να χαθεί. Είναι λοιπόν, σχεδόν απαραίτητο να δημιουργήσουν αυτή την αγοραστική εμπειρία που επιζητούν οι πελάτες τους.  Καθώς στον διαδικτυακό κόσμο οι πληροφορίες είναι χιλιάδες ο ανταγωνισμός μεταξύ των οργανισμών που δραστηριοποιούνται ηλεκτρονικά είναι υψηλός και οι mobile shoppers αποδεικνύονται ιδιαίτερα απαιτητικοί, επομένως η κάθε λεπτομέρεια και καινοτομία που θα κάνει ένα brand να ξεχωρίσει από τα ανταγωνιστικά του είναι πολύτιμη.

Ολοκληρώνοντας, αυτό που καθορίζει την επιτυχία ή όχι μιας επιχειρήσεις είναι η ικανότητα προσαρμοστικότητας της και η μη επανάπαυση της ακόμα και στο στάδιο της άνθησής της. Οι οργανισμοί πρέπει συνεχώς να είναι σε εγρήγορση και να αφουγκράζονται τις ανάγκες τις αγοράς. Έτσι, θα μπορούν να αρπάζουν κάθε νέα ευκαιρία που προκύπτει και να αντιλαμβάνονται έγκαιρα κάθε απειλή και δυσκολία, στοχεύοντας στην άμεση επίλυσή του. Ίσως ένας από τα σημαντικότερα εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν στη διαδικασία αυτή είναι η συνεχής και αμφίδρομη επικοινωνία με τους καταναλωτές και γενικότερα το περιβάλλον στο οποίο ανήκουν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.