23 Απρ 2024
READING

Το Success Story του IKEA

3 MIN READ

Το Success Story του IKEA

Το Success Story του IKEA

Το IKEA γεννήθηκε στη Σουηδία το 1943 και ξεκίνησε αρχικά ως επιχειρηματικό μοντέλο, όπου αργότερα εξελίχθηκε στο IKEA Concept. Ορισμένα από τα προϊόντα της λίστας του IKEA, είναι έπιπλα σπιτιού, προϊόντα διατροφής και το λιανικό εμπόριο.

Υπάρχουν πέντε επιχειρηματικά καθήκοντα για τα οποία είναι γνωστή η IKEA. Πρώτον, είναι το franchising, δεύτερον το λιανικό εμπόριο, η μεταφορά τεχνογνωσίας, η εφαρμογή της έννοιας IKEA και τέλος, η προστασία του IKEA Concept.

Μέσα από την έννοια του franchising, το IKEA έχει καταστήματα ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες γωνιές του κόσμου. Έχει αλλάξει τον κόσμο του λιανικού εμπορίου για πάντα μέσω αυτής της ιδέας.

Λειτουργίες

Το IKEA χρησιμοποιεί showrooms ως αποθήκες και έχει έναν μοναδικό τρόπο αποθήκευσης επίπλων. Οι πελάτες μπορούν να περπατήσουν μέσα στις αποθήκες και να περιηγηθούν ανάμεσα στα έπιπλα. Όλα τα έπιπλα είναι διακοσμημένα σε σπιτικό περιβάλλον, από τους καναπέδες μέχρι τα μπολ. Για να αποφύγετε την πλήξη αν είστε συχνοί πελάτες, το IKEA αλλάζει τις διακοσμήσεις κάθε τόσο. Αυτό εξασφαλίζει ότι οι πελάτες δεν εξοικειώνονται με τις προτάσεις διακόσμησης.Οι στόχοι των πελατών του ΙΚΕΑ είναι νέοι, από ομάδες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Το άλλο σύνολο πελατών που εξυπηρετεί η IKEA είναι επιχειρηματίες που κατέχουν μικρά γραφεία και επιχειρήσεις.

Πορεία

Η ιστορία επιτυχίας του ΙΚΕΑ είναι τόσο εντυπωσιακή, που είναι δύσκολο να την πιστέψει κανείς. Υπάρχουν 298 καταστήματα σε 36 χώρες. Τα προϊόντα απευθύνονται σε νέους ανθρώπους και σε αντίθεση με τα συμβατικά καταστήματα επίπλων, τα έπιπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως και να πεταχτούν μετά από κάποιο καιρό. Με τον τρόπο αυτό, η ΙΚΕΑ απέσυρε το άγχος και την αναποφασιστικότητα από το μυαλό των αγοραστών επίπλων.Η είσοδος σε ένα κατάστημα IKEA είναι μια εμπειρία από μόνη της. Υπάρχει ένας εκθεσιακός χώρος και μια καφετέρια. Αρέσει αυτή η εμπειρία.Τα προϊόντα του ΙΚΕΑ είναι φθηνότερα, αλλά όχι πολύ φτηνά. Οι πελάτες έρχονται στα καταστήματα, καθώς βρίσκουν αξία στα προϊόντα.

Μοναδικά χαρακτηριστικά

Η εταιρική κουλτούρα της ΙΚΕΑ, είναι μια αντανάκλαση του σουηδικού πολιτισμού από τον ιδρυτή της, Ingvar Kemprad. Ο Kemprad, ήθελε ανθρώπους με περιορισμένα μέσα, να εφοδιάζουν τα σπίτια τους όπως οι πλούσιοι. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι πελάτες του ΙΚΕΑ προτιμούν τα προϊόντα, παρόλο που η συναρμολόγηση είναι μια απογοητευτική διαδικασία. Οι πωλήσεις της εταιρείας είναι καλές σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Οι εύποροι Γερμανοί είναι καλοί πελάτες του ΙΚΕΑ και το ΙΚΕΑ έγινε μέρος του γερμανικού πολιτισμού.

Κοινωνική εργασία

Το IKEA είναι μια πράσινη εταιρεία και υποστηρίζει το περιβάλλον με έναν εξαιρετικό τρόπο. Η χρήση ανανεώσιμης ενέργειας, είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους το ΙΚΕΑ υποστηρίζει τον πράσινο σκοπό. Υπάρχει επίσης πολλή φιλανθρωπική δουλειά που αποτελεί μέρος της δραστηριότητας του ΙΚΕΑ.Εκτός από αυτό, το IKEA υποστηρίζει τη δύναμη των γυναικών στις επιχειρήσεις της, όπου το 40% της ανώτατης διοίκησής της είναι γυναίκες.

Ανασκόπηση

Μπορούμε να θαυμάσουμε την IKEA για τη μοναδικότητά της ως εταιρία και των προϊόντων της που παρέχουν στους πελάτες μια αποκλειστική εμπειρία. Το ΙΚΕΑ έχει στην καρδιά του απλότητα και αυτό οδηγεί την εταιρεία και τους πελάτες της. Απλά σχέδια, απλά προϊόντα που επιτρέπουν απλή διαβίωση. Μπορούμε να το συνοψίσουμε, λέγοντας ότι το ΙΚΕΑ είναι πραγματικά μοναδικό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.