16 Απρ 2024
READING

Τα μυστικά για ένα επιτυχημένο καφέ

8 MIN READ

Τα μυστικά για ένα επιτυχημένο καφέ

Τα μυστικά για ένα επιτυχημένο καφέ

Δεν υπάρχει κανένα μυστικό για μια επιτυχημένη καφετέρια. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα μυστικά των επιχειρήσεων κρύβονται κάτω από τη σκληρή δουλειά, την εκτεταμένη εμπειρία, την τύχη ή κάτω από το συνδυασμό και των τριών αυτών παραγόντων.

Σερβίρετε συνεχώς τον καλύτερο εσπρέσο

Είναι σπάνιο μία επιχείρηση να ανακαλύψει ένα προϊόν, που αν το προσφέρει με συνέπεια και ποιότητα, θα είναι η καλύτερη εμπορική απόφαση που μπορεί να πάρει. Ο καφές εσπρέσο είναι ένα τα σπάνια προϊόντα που πρέπει να έχουν σταθερή ποιότητα 100% και όχι στο 80% όπως συνηθίζεται σε πολλές επιχειρήσεις. Οι πελάτες θα προσπεράσουν και δέκα ανταγωνιστές για να προμηθευτούν τον καλύτερο εσπρέσο, που αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεστε και την καλύτερη τοποθεσία για το κατάστημά σας. Αγοράστε λοιπόν την καλύτερη μηχανή καφέ espresso, εγκαταστήστε την με καθαριστή νερού και αλάτων, χρησιμοποιήστε κωνικό μύλο και αγοράστε μόνο Arabica ή Arabica 90% / Robusta 10% φρέσκους κόκκους και βεβαιωθείτε ότι κάθε φλιτζάνι καφέ φτάχνεται από έναν πλήρως εκπαιδευμένο barista που ψάχνει συνεχώς τον θεϊκό συνδυασμό.

Η εργονομία είναι ζωτικής σημασίας

Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος εργασίας και η διάταξη του καταστήματος καφέ σας είναι τέτοια, ώστε ο barista να μην μπλέκει τα πόδια του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του όταν φτιάχνει καφέ, αλλά ούτε και να ανταγωνίζεται για το χώρο, με τα άλλα μέλη του προσωπικού. Οι πωλήσεις καφέ σε μεγάλο όγκο, είναι η βασικό συστατικό κάθε καφετέριας, οπότε βεβαιωθείτε ότι αυτός ο χώρος εργασίας είναι τέλεια σχεδιασμένος ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στους κάτω ράφια, εκεί που γίνεται η αποθήκευση των κόκκων καφέ, στο ψυγείο και το γάλα, έχοντας τον κατάλληλο πάγκο σε ύψος και εύκολη πρόσβαση σε φλιτζάνια, αξεσουάρ. Οι καλύτερες ρυθμίσεις έχουν επίσης ένα μικρό ενσωματωμένο νεροχύτη, που επιτρέπει γρήγορο και εύκολο καθαρισμό σε συνεχή βάση. Επίσης, τοποθετήστε τον χώρο παραγγελιών και την ταμειακή μηχανή σε κοντινή απόσταση από τη θέση του barista. Αυτό θα επιτρέπει στον barista να ακούει τις παραγγελίες των πελατών και να κάνει ένα ξεκίνημα πριν, για να προετοιμάσει τους καφέδες σε χρόνο που ο πελάτης απασχολείται με κάτι άλλο, επιτρέποντας ταυτόχρονα στον ίδιο να εργάζεται μόνος και με αποτελεσματικό τρόπο, όταν αυτό απαιτείται.

Χρησιμοποιήστε κάρτες μέλους

Βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για μια κάρτα ποιοτική που θα διαρκέσει την φθορά και θα φαίνεται καλή στο πορτοφόλι του πελάτη. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να βλέπεις το πρόσωπο ενός νέου πελάτη να λάμπει από χαρά όταν τον πληροφορήσεις ότι με την αγορά επτά καφέδων παίρνει το όγδοο δωρεάν με την κάρτα μέλους. Η φτηνότερη απόκτηση πελατών ever.

Προώθηση πολλαπλών συμπληρωματικών πωλήσεων

Ένα κατάστημα καφέ δεν θα βγάλει ποτέ αρκετά χρήματα για να πληρώσει τους λογαριασμούς  από τις πωλήσεις καφέ και μόνο. Ο καφές μπορεί να είναι το κύριο κίνητρο για τους πελάτες που έρχονται στην επιχείρηση, αλλά πρέπει να φύγουν με πολλαπλές συμπληρωματικές πωλήσεις, αν έχετε στόχο να επιτύχετε. Ως στόχος, ο καφές δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 40% των εβδομαδιαίων πωλήσεων και δύο πωλήσεις προϊόντων ανά συναλλαγή με πελάτες, σημαίνει ότι το παίρνετε σοβαρά. Έτσι σιγουρευτείτε ότι παρέχετε τα παραδοσιακά συνοδεύματα του καφέ όπως muffins, μπισκότα, κέικ, σάντουιτς, μίνι σνακ, αναψυκτικά, αλλά και ζεστό φαγητό, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη πιθανότητα πολλαπλών πωλήσεων.

Περιορίστε την ποικιλία

Πολλοί αρχάριοι στις επιχειρήσεις καφέ πιστεύουν ότι οι ευρείες και εκτεταμένες προσφορές προϊόντων αποτελούν βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ξεχνούν όμως ότι ο πελάτης είναι απλά πεινασμένος ή διψασμένος ή και τα δύο και όταν έχει να διαλέξει από έναν τεράστιο κατάλογο του δημιουργεί άγχος. Καλύψτε λοιπόν τις απαραίτητες κατηγορίες, αλλά με περιορισμένες και στρατηγικές προσφορές. Τρία γεύματα, τρία μεγέθη, τρία είδη τροφίμων / ποτών είναι αρκετά. Κάθε στοιχείο που προστίθεται στη συλλογή, δημιουργεί πολλαπλές προσπάθειες διαχείρισης και κόστος, χωρίς όμως να προστίθεται τίποτα στις ροές εισοδήματος ή στην εμπειρία του πελάτη. 

Eκμεταλλευτείτε την εμπορική αξία των προϊόντων

Τιμολογήστε σύμφωνα με την εκτιμώμενη αξία του πελάτη, όχι σύμφωνα με τις προσδιορισμένες προσαυξήσεις των τιμών των προιόντων. Για ορισμένα καλά και γνωστά αντικείμενα θα πρέπει να είστε στην ίδια τιμή, όπως στον καφέ, ή ακόμα και κάτω από την τιμή της αγοράς, όπως στην κόκα κόλα, και αυτή η απώλεια θα πρέπει να διορθωθεί με υψηλά όρια για τα υπόλοιπα αντικείμενα που έχετε σε αποκλειστικότητα. Επομένως, μην προσθέσετε μια ενιαία τιμολόγηση σε ολόκληρη τη συλλογή των προϊόντων σας, αλλά τιμολογήστε γραμμή γραμμή σύμφωνα με τις προσδοκίες των πελατών σας και με το τι θα φέρει στο η αγορά.

Κάντε σωστά τις beachhead στρατηγικές σας

Στις επιχειρήσεις, και ιδίως στις start up, η στρατηγική των beachhead επικεντρώνεται στη συγκέντρωση των πόρων σας σε έναν βασικό τομέα, συνήθως σε ένα μικρότερο τμήμα της αγοράς ή σε μία κατηγορία προϊόντων, με σκοπό να κυριαρχήσει σε αυτή, πριν μεταφερθούν σε μεγαλύτερες αγορές. Το να υπάρχει έλξη για μια ανταγωνιστική αγορά, όπως τα καταστήματα καφέ είναι ζωτικής σημασίας και θα πρέπει να έχετε μια σαφή εικόνα για το πώς αρχικά οι πελάτες σας θα σας δώσουν εμπιστοσύνη και ένα σχέδιο για να τους κρατήσετε, αλλά και με τη σειρά τους να σας προτείνουν στους φίλους τους.

Toποθετήστε πάγκους παραγγελιών

Η υπηρεσία counter είναι το φθηνότερο, πιο αποτελεσματικό και έμπιστο σύστημα εξυπηρέτησης για μία καφετέρια και είναι πλέον πλήρως αποδεκτό από τους πελάτες, χάρη στην παγκόσμια επιτυχία της McDonalds. Η υπηρεσία counter δεν δημιουργεί προβλήματα σε εσάς και στους πελάτες σας και μειώνει σημαντικά τα έξοδά σας. Κανονίστε λοιπόν οι πελάτες να παραγγείλουν και να πληρώσουν εκ των προτέρων μπροστά, δώστε τους ένα αριθμό σε ένα σταντ με τα ποτά τους και παραδώστε το φαγητό τους ή καλέστε τους στον πάγκο όταν το φαγητό είναι έτοιμο. Η υπηρεσία αυτή σημαίνει ότι μπορείτε να χειριστείτε τις ώρες αιχμής, κατά το πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα, αφού προσδίδει λιγότερο άγχος σε όλους και εξασφαλίζει ένα φιλικό κλίμα κατά τη διάρκεια της παραμονής του πελάτη στο κατάστημά σας. 

Προετοιμαστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο

Οι custom made παραγγελίες, προϋποθέτουν ότι οι πελάτες γνωρίζουν με ακρίβεια τι θέλουν. Στην πραγματικότητα δεν το γνωρίζουν όμως. Οι πελάτες σας αντιμετωπίζουν ως εμπειρογνώμονα και ελπίζουν ότι θα τους προτείνετε το συνδυασμό τροφίμων και ποτών που θα έπρεπε να προτιμήσουν. Σε ένα κατάστημα καφέ, είναι καλύτερα να προετοιμάζει κανείς το φαγητό και να αφήσει το custom made στον καφέ. Τα προσαρμοσμένα τρόφιμα στους πελάτες, είναι επίσης μια επιλογή υψηλού κόστους για εσάς, επειδή δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις οικονομίες κλίμακας made-to-order και περιορίζουν τον κύκλο εργασιών σας σε περιόδους αιχμής, όπου πρέπει να είστε απασχολημένοι με το να ολοκληρώνεται τις παραγγελίες όσο πιο γρήγορα γίνεται και όχι ξοδεύοντας το χρόνο δημιουργώντας custom made προσαρμοσμένες παραγγελίες.

Έχετε πλήρη επίγνωση του τι πραγματικά πωλείτε και ποιες ανάγκες καλύπτετε.

Πάρα πολλές επιχειρήσεις, όπως και τα καταστήματα καφέ, δεν κατανοούν πλήρως ποια ανάγκη πραγματικά ικανοποιούν στους πελάτες και έτσι συχνά επικεντρώνονται σε λανθασμένα κομμάτια της προσφοράς προϊόντων τους. Οι πελάτες συχνάζουν σε μία καφετέρια για πολλούς λόγους, πέρα ​​από το ότι θέλουν φαγητό ή κάτι να πιούν. Ένας λόγος είναι και η διαφυγή από ένα αγχωτικό γραφείο, η ευκαιρία που δίνεται να αναπτυχθεί ή  να διατηρηθεί μια σχέση, ένα μέρος για να ξεφύγει κανείς από μια κουραστική δουλειά, μια ευκαιρία να δημιουργήσει προσωπικές σχέσεις με το προσωπικό της καφετέριας σε μια ιδιαίτερα μοναχική περίοδο ή απλά ένα μέρος για να κάνει συναντήσεις και να κλείνει συμφωνίες. Η κατανόηση των αναγκών εκείνων που ικανοποιείτε πραγματικά για τους πελάτες σας, θα βοηθήσει να αποφασίσετε καλύτερα τη φύση εκείνων που έχετε να προσφέρετε, αλλά και να λάβετε αποφάσεις που θα κρατούν τους πελάτες σας και θα τους κάνουν να επιστρέφουν, διατηρώντας έτσι την επιτυχία της καφετέριας.

Δώστε έμφαση στις παραγγελίες takeaway

Όλοι φίλοι σας θα σας προτείνουν να πάρετε άνετα σαλόνια, να έχετε δωρεάν Wi-Fi, τραπεζάκια και πολλές ψυχαγωγικές δραστηριότητες εντός του καταστήματος, αλλά οι πελάτες που συνηθίζουν να κάθονται με τις ώρες πίνοντας μόνο ένα φλιτζάνι καφέ, απολαμβάνοντας όλα αυτά τα οφέλη, δεν θα πληρώσουν το ενοίκιό σας. Τα πιο επιτυχημένα καταστήματα καφέ είχαν ένα περιορισμένο αριθμό καθισμάτων αρκετά ώστε να δίνουν την εντύπωση ενός χώρου γεμάτου ζωντάνια. Ήταν επικεντρωμένοι στην οικοδόμηση της επιχειρηματικότητας. Οι πελάτες που παίρνουν καφέ Take away, πληρώνουν την ίδια τιμή εκείνους που κάθονται, αλλά χωρίς κανένα κόστος χρήσης και ταυτόχρονα δε σας δεσμεύουν χρονικά με αποτέλεσμα να εξυπηρετείτε δέκα και είκοσι που θέλουν πακέτο, μέχρι να φύγει κάποιος από αυτούς που κάθονται και χρησιμοποιούν τις παροχές σας

Σερβίρετε στην πρώτη γραμμή

Οι Καφετέριες, όπως και τα εστιατόρια, είναι κάτι πολύ περισσότερο από επιχειρήσεις αγαθών ή συναλλαγματικές. Είναι επιχειρήσεις ανθρώπων και υπηρεσιών. Ενώ μια επιχείρηση αγαθών και συναλλαγών μπορεί ακόμα να επιτύχει με έναν απόντα ιδιοκτήτη, μία καφετέρια χρειάζεται τη φροντίδα, την προσοχή και την εμπλοκή του κατόχου της. Οι πελάτες τον περιμένουν και το προσωπικό είναι πολύ πιο ζωντανό και ενεργό όταν ο ιδιοκτήτης παίρνει παραγγελίες ή φτιάχνει καφέ ή γενικά να υπάρχει στο χώρο ενεργός ώστε να φροντίζει την επιχείρηση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.