25 Απρ 2024
READING

Η Κύκνος ανοίγει το βήμα στην Αμερική και ποντάρει στις εξαγωγές

4 MIN READ

Η Κύκνος ανοίγει το βήμα στην Αμερική και ποντάρει στις εξαγωγές

Η Κύκνος ανοίγει το βήμα στην Αμερική και ποντάρει στις εξαγωγές

Τα παραδείγματα αιωνόβιων επιχειρήσεων στην Ελλάδα στον τομέα των τροφίμων είναι μετρημένα. Ένα από αυτά αποτελεί και η βιομηχανία κονσερβών και προϊόντων ντομάτας, Κύκνος, που καταγράφει 106 χρόνια επιχειρηματικής διαδρομής. Η ελληνικών συμφερόντων βιομηχανία με έδρα το Ναύπλιο διατηρεί σταθερή πορεία με αναπτυξιακά βήματα κινούμενη με συνέπεια και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που την καθιστούν ένα ισχυρό εμπορικό σήμα αυτή τη στιγμή στον τομέα που υπηρετεί. 

Στόχος η επέκταση στην Αμερική – Συνεργασία με τη Μαρία Λόη

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η εταιρεία επιδιώκει την περαιτέρω επέκτασή της στην Αμερική, όπου ήδη δραστηριοποιείται. Αποτελεί εν προκειμένω στρατηγική της κατεύθυνση η διεύρυνση της παρουσίας της εκεί με στόχο να γίνει αποδεκτή από ένα ευρύτερο κοινό καταναλωτών, στο οποίο επί της ουσίας είναι αυτή τη στιγμή δεν διατηρεί εκτόπισμα. Σε αυτό το πλαίσιο προχώρησε σε συνεργασία και με τη σεφ, Μαρία Λόη, η οποία εδρεύει επί αμερικανικού εδάφους και ανέλαβε το ρόλο πρέσβειρας της μάρκας στην αμερικανική αγορά, με στόχο να τη γνωρίσουν περισσότεροι καταναλωτές. Με αυτόν τον τρόπο μάλιστα η εταιρεία θα επιδιώξει να μεγαλώσει και το μέχρι στιγμής περιορισμένο εξαγωγικό της ποσοστό, επενδύοντας στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Brand awareness που αγγίζει το 98%

Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά η εταιρεία σε επίπεδο brand awareness έχει ποσοστό 98% και διείσδυση στα επίπεδα το 75% στα ελληνικά νοικοκυριά. 

Ενδεικτικό της παρουσίας στην ελληνική αγορά και ταυτόχρονα της δραστηριοποίησής της στο εξωτερικό είναι το γεγονός ότι σε επίπεδο οικονομικών επιδόσεων η Κύκνος στο πρώτο εξάμηνο του 2020 που είναι δημοσιευμένα τα τελευταία οικονομικά της αποτελέσματα, είχε πωλήσεις 13,06 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 17,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019. Από το συγκεκριμένο ποσό τα 11,58 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε πωλήσεις στην εγχώρια αγορά, ενώ περίπου 1 εκατ. ευρώ ήταν οι πωλήσεις της προς το εξωτερικό.

Πρόκειται ωστόσο για μία χρονιά, κατά την οποία η επιχείρηση αποφάσισε να μεταβάλει την διοικητική της λειτουργία προκειμένου οι ισολογισμοί της που θα εκδίδονται στο εξής να αφορούν στο διάστημα από 1 Ιουλίου έως και 30 Ιουνίου και όχι από 1 Ιανουαρίου έως και 31 Δεκεμβρίου όπως συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι, στην τελευταία ολοκληρωμένη χρήση που έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής η Κύκνος, ο τζίρος της για το 2019 ήταν στα 21,59 εκατ. ευρώ με κέρδη μετά από φόρους στις 310,8 χιλ. ευρώ. Σημαντική είναι επίσης η παρουσία που διατηρεί η Κύκνος εκτός από τα σούπερ μάρκετ και στον τομεά της εστίασης προμηθεύοντας με μεγαλύτερες συσκευασίες αρκετές επιχειρήσεις. 

Συμβολαιακή καλλιέργεια με τους παραγωγούς της Ηλείας

Η Κύκνος στον τομέα της προμήθειας πρώτων υλών διατηρεί συμβολαιακή συνεργασία με τους αγρότες, με ανανέωση των συμβάσεών τους σε ετήσια βάση και δέσμευση από πλευράς της εταιρείας στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας να αγοράζει το σύνολο των παραγόμενων ποσοτήτων από τους συνεργαζόμενους καλλιεργητές. Σε ό,τι αφορά τις περιοχές από τις οποίες προμηθεύεται τη ντομάτα της, αυτό γίνεται αποκλειστικά από παραγωγικές εκτάσεις του νομού Ηλείας, όπου η εταιρεία διατηρεί και τις παραγωγικές της εγκαταστάσεις. 

Έμβαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και στο μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Στον τομέα ενεργειακής αναβάθμισης του εργοστασίου της η Κύκνος έχει προχωρήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού για την ιδιοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη μονάδα της που βρίσκεται στα Σαβάλια Ηλείας. Ως προς την διαχείριση των ενεργειακών της πόρων ευρύτερα η εταιρεία έχει ενταχθεί από το 2019 στον οργανισμό SEDEX (Supplier Ethical Data Exchange), εναρμονιζόμενη με το πλαίσιο απαιτήσεων του προτύπου SMETA Pillar IV, βάσει του οποίου το εργοστάσιο τίθεται σε αξιολόγηση τεσσάρων πυλώνων: εργασιακών σχέσεων, προστασίας περιβάλλοντος, υγιεινής και ασφάλειας, επιχειρηματικής ηθικής.

Σε ό,τι αφορά τα στερεά απόβλητα του εργοστασίου η διαχείριση γίνεται ολοκληρωμένα και το σύνολό τους απομακρύνεται από αδειοδοτημένους διαχειριστές προς ανακύκλωση. Σε ό,τι αφορά τους αέριους ρύπους η επιχείρηση εναρμονίζεται με τις νομοθετικές διατάξεις, ενώ και μέσω του συστήματος εμπορίας αερίων θερμοκηπίου επιδιώκει τον περαιτέρω περιορισμό τους. Ταυτόχρονα, διατηρεί μονάδα βιολογικού καθαρισμού για τα υγρά απόβλητα. 

Ιδρυση το 1915 και πορεία 107 ετών

Ιστορικά η εταιρεία ιδρύθηκε το 1915, όταν και συντάχθηκε το καταστατικό της στο Ναύπλιο, όπου η εταιρεία δημιούργησε το πρώτο της εργοστάσιο το 1928 – το δεύτερο δημιουργήθηκε το 1963 στα Σαβάλια Ηλείας. Ιδρυτές ήταν οι Αθανάσιος Παπαντωνίου έμπορος, Μιχαήλ Μανουσάκης διδάκτωρ φυσικών επιστημών, Ιωάννης Δάρμος έμπορος, Βασίλειος Παπαντωνίου έμπορος και Κωνσταντίνος Μανουσάκης, κτηματίας. Αρχικά η παραγωγή γίνεται σ’ ένα μικρό συσκευαστήριο λαχανικών και τοματοπολτού στην Ασίνη Αργολίδας.

Μάλιστα η κίνηση ίδρυσης της Κύκνος ήταν ένας τρόπος να προστατευθεί ο πρωτογενής τομέας στην Αργολίδα και στις γύρω περιοχές της Πελοποννήσου όπου μεγάλες ποσότητες προϊόντων έμεναν αναξιοποίητες και σάπιζαν στα χωράφια. Τα πρώτα προϊόντα που έβγαλε η Κύκνος στην παραγωγή ήταν ολόκληρες ντομάτες, μπάμιες, φασολάκια σε κονσέρβα και τοματοπολτό. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.